Aimilia

(architect, musician, museologist)

Palestine: It's Time (Never Before Campaign)

Published by Emilie under on Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2009

Blog Action Day climate change

Published by Emilie under , , on Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2009
Blog Action Day is an annual event held every October 15 that unites the world’s bloggers in posting about the same issue on the same day with the aim of sparking discussion around an issue of global importance.
Blog Action Day 2009 will be one of the largest-ever social change events on the web.
All you have to do is register to blogactionday and put up a post relating to the topic of climate change on October 15th.

ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ

Όπως είναι γνωστό τα κτίρια εκτός από από καταναλωτές μεγάλου ποσοστού ενέργειας, είναι και απελπιστικά ρυπογόνα. Αν και συγκριτικά με τις μεγάλες βιομηχνίες που είναι πρώτες στην εκπομπή ρύπων, συγκεκριμένα στην Ελλάδα που δεν έχουμε σχεδόν καθόλου βαριά βιομηχανία (ευτυχώς), τα κτίρια είναι μάλλον πρώτα.
Αν σκεφτούμε βέβαια πως εδώ που ζουμε, 6 μήνες ζέστη (χωρίς θέρμανση αλλά με κλιματιστικό), ότι το είχε προβλέψει ο ανώνυμας έλληνας αρχιτεχνίτης στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με τα κατάλληλα ανοίγματα, ποσανατολισμό, ημιυπαίθριους (όχι τους σημερινούς ανύπαρκτους που γίνονται για να κερδίζουν τετραγωνικά τα δωμάτια) και εμείς οι μοντέρνοι και οι ευρωπαίοι τον φτύσαμε και τον διαγράψαμε, καταλαβαίνουμε την βλακεία και την στενοκεφαλιά μας όταν τα βλέπουμε μπροστά τα μάτια μας μέσα στα ευρωπαικά βιβλία για βιοκλιματικό σχεδιασμό. Μάλλον ο Κωνσταντινίδης, όπως και τόσοι άλλοι διάσημοι και μη, έλληνες και μη αρχιτέκτονες, δεν ήταν τόσο χαζός όταν μελετούσε τις προσφυγικές παράγκες, έβαζε ημιπαιθρίους και έφτιαχνε φυσικά κλιματιστικά.
Οπότε πριν καταφύγουμε σε μια σύγχρονη βιβλιογραφία, μήπως θα έπρεπε να πάμε μια βόλτα σε κάποιο παραδοσιακό οικισμό; Ή να ξεσκονίσουμε τα σχέδια και τα βιβλία της αποτύπωσης και της ιστορίας της αρχιτεκτονικής;
Μπορεί να μην βρούμε τις αρχιτεκτονιές, τις σύγχρονες ντιζαινιές και τις γκλαμουράτες κατοικίες που αξίζουν χιλιάδες ευρώ για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν, αποβάλοντες απίστευτες ποσότητες ρύπων για να θερμανθούν ή να ψυχθούν αντιστοίχως, αλλά σίγουρα θα βρούμε έξυπνους χειρισμούς για τον φυσικό αερισμό, κλιματισμό και εξυπνότερο σχεδιασμό.




















Δημήτρης & Σουζάνα Αντωνακάκη / Σπίτι διακοπών
στον Οξύλιθο, Ι (Εύβοια, 1973)
(φωτ. από τη μονογραφία "ATELIER 66/The Architecture of Dimitris and
Suzana Antonakakis/Edited by Kenneth Frampton/Rizzoli, NY)
http://osgouros.blogspot.com/
















Πάνορμο Ρεθύμνου, "Καλύβα" παραγωγού
(φωτ. Odyss,2005)
http://osgouros.blogspot.com/



Κάποια εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία
Τα ευρωπαικά κτίρια στο συνολό τους:

Καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας

Ευθύνονται για το 35% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
50% των εκπομπών SO2, 35% των εκπομπών CO2
25% των εκπομπών NOx και 10% των εκπεμπόμενων σωματιδίων

Καταναλώνουν το 35% των πρώτων υλών

Ευθύνονται για το 10-35% των δομικών αποβλήτων

Διαθέτουν Η/Μ εγκαταστάσεις χαμηλής απόδοσης

Τελική Κατανάλωση Ενέργειας (2004)
471.7 106 ΤΙΠ σε κτίρια (41.3% του συνόλου)
Από τα οποία 299.7 106 ΤΙΠ σε κατοικίες (26.3%) &
131.3 106 ΤΙΠ σε κτίρια τριτογενή τομέα (11.5%)


Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση απαιτούνται :

Σωστός σχεδιασμός (βιοκλιματικός σχεδιασμός)

Νέες πρακτικές κατασκευής, υλικά, έλεγχος κατασκευής κ.α.

Εγκατάσταση Η/Μ εγκαταστάσεων υψηλής απόδοσης και ΑΠΕ

Εφαρμογή Νομοθετικού Πλαισίου (εφαρμογή Ε.Ο. 91/2002, 32/2006)

Δημιουργία μηχανισμών ελέγχου

Είναι η μπύρα το νέο viagra;

Published by Emilie under on Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2009
Ο Jürgen Hopf, ιδιοκτήτης της οικογενειακής ζυθοποιίας στο χωριό Schönbrunn της Βαβαρίας υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει την συνταγή για μία μπύρα που ενισχύει τις επιδόσεις των Γερμανών στο κρεβάτι.
Όλα ξεκίνησαν εντελώς τυχαία: μία νύχτα πριν από επτά περίπου χρόνια, ο Hopf ειδοποιήθηκε ότι το σύστημα διαδικασίας ζύμωσης στην οικογενειακή ζυθοποιία είχε κάποια βλάβη. Σηκώθηκε από το κρεβάτι και πήγε στο χώρο παραγωγής για να επισκευάσει τη μηχανή ζύμωσης φορώντας μόνο το μποξεράκι του και τις παντόφλες του (στο χωριό του δεν κυκλοφορεί ψυχή τις νύχτες).
Φτάνοντας στη ζυθοποιία συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να φτιάξει τη βλάβη, και αποφάσισε να αρχίσει να ανακατεύει τον ζύθο με το χέρι του. Όπως ισχυρίζεται, η 'χειροποίητη' μπύρα που παράχθηκε από εκείνο το ζύθο που ανακάτεψε ο ίδιος, ημίγυμνος, στη μέση της νύχτας, απέκτησε φανατικούς οπαδούς όταν διατέθηκε στο εμπόριο δύο μήνες μετά το συμβάν. Οι κάτοικοι του Schönbrunn που γεύτηκαν την μπύρα δήλωσαν ότι ένιωσαν θεαματική αύξηση της ερωτικής τους επιθυμίας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Hopf στο περιοδικό Spiegel "Όλοι μου έλεγαν ότι δεν έχουν παρακολουθήσει τηλεόραση εδώ και εβδομάδες, καθώς τα βράδια πηγαίνουν χωρίς χρονοτριβή στην κρεβατοκάμαρα".
Ενθαρρυμένος από τον ενθουσιασμό των συγχωριανών του, αλλά και της δικής του γυναίκας, με τα αποτελέσματα που είχε η μπύρα στην ερωτική τους ζωή ο Hopf αποφάσισε να παράγει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες του μαγικού αυτού ποτού χρησιμοποιώντας πάντα την ίδια διαδικασία για τη ζύμωση: ανακατεύει το ζύθο με το χέρι του, τη νύχτα, ημίγυμνος.
Ο ζύθος αυτός φυλάσσεται πλέον σε ένα ειδικό κελάρι με την ονομασία "Erotic Beer Cellar" (Κελάρι Ερωτικής Μπύρας), χωριστά δηλαδή από τα άλλα 13 είδη μπύρας που παράγονται στην ίδια ζυθοποιία. Ένα ειδικό λαμπάκι με φως νέον ανάβει πάνω από το ζύθο, ενώ παράλληλα ακούγεται η σύνθεση του Richard Strauss "Τάδε Έφη Ζαρατούστρα".
Η επιτυχία της 'Ερωτικής Μπύρας' είναι τόσο μεγάλη που η φήμη της έχει ξεπεράσει τα όρια της Γερμανίας αποκτώντας φανατικούς οπαδούς και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία. Επιπλέον, η οικογενειακή ζυθοποιία του Hopf διαθέτει στην αγορά μπλουζάκια, τυρμπουσόν και σουβέρ με την στάμπα της 'Ερωτικής Μπύρας' : την φωτογραφίας μίας ημίγυμνης γυναίκας.

πηγή η πόλη στον κόσμο

πάει παέι πάει πάει και άλλη δεξιά να μην μας βρει πια

Published by Emilie under on Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2009