Τουλάχιστον 22,5 εκατ ευρώ έχουν κάνει φτερά από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Published by Emilie under πολιτική on Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009Τουλάχιστον 22,5 εκατ ευρώ έχουν κάνει φτερά αν και το ποσό της απάτης μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Πρόκειται για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Μι ακόμη υπόθεση στον κατάλογο των σκανδάλων που ξέσπασαν επί δημαρχίας Παπαγεωργοπουλου.
Ακόμη ψάχνουν λεφτά και ένοχους στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Πηγή: Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» Του Νίκου Ηλιάδη
Τεράστιο άνοιγμα εκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψε νέος έλεγχος εφοριακών στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Όσα ανακάλυψαν οι δύο ελεγκτές, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν εγκατασταθεί στο δημαρχιακό μέγαρο, διαφοροποιούν όσα γνωρίζαμε έως τώρα για τον τρόπο υπεξαίρεσης των χρημάτων, διευρύνουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγινε η απάτη, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τελικό υπεξαιρεθέν ποσό να είναι μεγαλύτερο των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί από την ίδια τη διοίκηση του δήμου.
Άνοιγμα και προς την εφορία.
Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία η υπεξαίρεση αφορούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση όμως τα ευρήματα της νέας υπό εξέλιξη έρευνας ο δήμος εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζει άνοιγμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και προς τη Θ΄ Εφορία, στην οποία υπάγεται.
Το νέο έλεγχο στα οικονομικά του δήμου ζήτησε με έγγραφό της προς την Οικονομική Επιθεώρηση Κεντρικής Μακεδονίας η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία διερευνά εξ αρχής την πολύκροτη υπόθεση. Κατόπιν αυτού του αιτήματος η Οικονομική Επιθεώρηση έδωσε εντολή στη διεύθυνση της Θ΄ Εφορίας να διενεργήσει έλεγχο. Τις τελευταίες ημέρες έχουν εγκατασταθεί στο δήμο δύο ελεγκτές της Θ΄Εφορίας, οι οποίες διερευνούν όλα τα οικονομικά στοιχεία.
Δεν καταβλήθηκαν φόροι.
Σύμφωνα με πηγές του δημαρχιακού μεγάρου η νέα έρευνα έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής τα εξής:
● Οι υπηρεσίες του δήμου παρακρατούσαν από κάθε εργαζόμενο το ποσό που αντιστοιχεί στο Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς όμως να το αποδίδουν στην εφορία. Το ύψος του ποσού το οποίο υπεξαιρέθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους σοβαρότατες ενδείξεις, οι οποίες τις υποχρεώνουν να προεκτείνουν τον έλεγχο και πέραν της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
● Ανάλογη διερεύνηση θα γίνει και για τα ποσά τα οποία αντιστοιχούν στο φόρο που παρακρατεί ο δήμος από τους διάφορους προμηθευτές του (ποσοστό έως 6% επί του τιμολογημένου ποσού). Μία πρώτη δειγματοληπτική έρευνα έδειξε ότι και με αυτά τα ποσά υπάρχουν προβλήματα, η ακριβής διάσταση των οποίων θα διερευνηθεί στη συνέχεια. Το ίδιο ισχύει και για το φόρο που παρακρατείται από τους διάφορους συνεργάτες του δήμου, τους απασχολούμενους με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου. Παράλληλα οι ελεγκτές θα ελέγξουν εκ νέου την υπόθεση των ασφαλιστικών εισφορών.
Εκνευρισμός
Το γεγονός της διενέργειας της νέας έρευνας για τη διαλεύκανση του πρωτοφανούς σκανδάλου αποσιωπάται από τη διοίκηση του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Θ” η παρουσία των δύο ελεγκτών στο δημαρχιακό μέγαρο έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε στελέχη της διοίκησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι χρειάστηκε να γίνουν συστάσεις από πλευράς Οικονομικής Επιθεώρησης προς τους αρμοδίους, για να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτών.
Τα νέα στοιχεία διαφοροποιούν τα έως σήμερα δεδομένα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο έγινε η υπεξαίρεση αλλά και ως προς το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνέβη, ενδεχομένως και ως προς το τελικό ύψος της απάτης. Εν ολίγοις παραμένει προς το παρόν άγνωστο εάν οι μη καταβληθέντες φόροι είχαν συνυπολογιστεί στα 22,5 εκατ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση για το ύψος της υπεξαίρεσης, ή πρόκειται για νέα ανοίγματα πέραν των 22,5 εκατ. Άλλωστε και η ίδια η διοίκηση του δήμου απέφυγε να προσδιορίσει έως σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, με ποιον τρόπο και από ποιο ταμείο “έκαναν φτερά” τόσα πολλά χρήματα.
Οι πρώτες ανακρίσεις για το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο αναμένεται να αρχίσουν τις προσεχείς ημέρες. Αυτό φέρεται να είπε στους βουλευτές των τομέων Δικαιοσύνης και Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ που τον επισκέφθηκαν την περασμένη Παρασκευή ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Οι επτά εκκρεμείς υποθέσεις
Τα σκάνδαλα και οι ύποπτες υποθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί από τον Τύπο, έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη, χωρίς όμως καμία από αυτές να έχει διαλευκανθεί, είναι οι ακόλουθες με βάση τη χρονολογική σειρά:
1. Κατάχρηση στα δημοτικά γυμναστήρια.
Το 2003 αποκαλύφθηκε ότι υπάλληλοι του τμήματος Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης καταχράστηκαν 135.000 ευρώ στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι το Νοέμβριο του 2003 από τη μη απόδοση εισφορών από τα δημοτικά γυμναστήρια. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση, ωστόσο η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης. Εν τω μεταξύ τον Ιούνιο του 2007 αποκαλύφθηκε από τον Τύπο ότι μετά την επέκταση του ελέγχου και στα έτη 1999-2001 διαπιστώθηκε έλλειμμα άλλων 126.000 ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό υπεξαιρεθέν ποσό στα 261.000 ευρώ.
2. Υποθέσεις Μιχάλη Λεμούσια.
Το καλοκαίρι του 2006 αποκαλύφθηκε από τον Τύπο ότι ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας έγινε κάτοχος δύο οικοπεδικών εκτάσεων μέσα στην πόλη. Η πρώτη αποκτήθηκε έναντι χαμηλού αντιτίμου και η δεύτερη του παραχωρήθηκε ως “δωρεά”, όπως αναφέρεται στο σχετικό συμβόλαιο. Και οι δύο εκτάσεις ανήκαν σε δημότη, η οποία βρισκόταν σε δικαστική διένεξη με το δήμο. Στο μεταξύ προσελήφθη στο δήμο Θεσσαλονίκης και το παιδί της κυρίας που του δώρισε το οικόπεδο. Επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι ο κ. γενικός συνήψε συμβόλαιο με εργολάβο, στον οποίο ο δήμος ανέθεσε την ανοικοδόμηση με τη μέθοδο της αντιπαροχής δημοτικών οικοπέδων, με απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης στο δήμο. Πριν από μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε επίσης από τον Τύπο ότι ο κ. Λεμούσιας έχει σε αποκλειστική χρήση του τα τελευταία χρόνια εξοχική κατοικία, η οποία ανήκει στο συγκεκριμένο εργολάβο. Όλες αυτές οι υποθέσεις παρά την ευρεία δημοσιοποίησή τους στον Τύπο δεν απασχόλησαν μέχρι σήμερα τη δικαιοσύνη. Το μόνο που έγινε ήταν μία έρευνα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν γνωστοποιηθεί.
3. Υπόθεση Παγίας Προκαταβολής.
Τον Ιούνιο του 2007 αποκαλύφθηκε άλλο ένα οικονομικό σκάνδαλο. Ειδικότερα δημοτική υπάλληλος υπεξαίρεσε από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης περίπου 500.000 ευρώ σε διάστημα μιας πενταετίας, χωρίς κανείς από την πολιτική ηγεσία του δήμου (δήμαρχος, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, γενικός γραμματέας) να την ελέγξει, παρά τις έγγραφες επισημάνσεις των διευθυντών της οικονομικής υπηρεσίας ότι στα ταμεία του δήμου εμφανίζονταν οικονομικά ανοίγματα. Η κατάχρηση έγινε από το λογαριασμό της Παγίας Προκαταβολής, η οποία ανανεωνόταν κατά τρόπο παράνομο, αφού η υπόλογη υπάλληλος εισέπραττε την επόμενη δόση (6.000 ευρώ η καθεμία), χωρίς να έχει καταθέσει αποδείξεις και παραστατικά για την προηγούμενη. Επιπλέον τα τιμολόγια (περίπου 1.800) που θα αποδείκνυαν το τι ακριβώς πληρώθηκε με εκείνα τα χρήματα “εξαφανίστηκαν” κατά περίεργο τρόπο μέσα από τα συρτάρια του δήμου, χωρίς μάλιστα η πολιτική ηγεσία του δήμου να καταγγείλει στην αστυνομία την εξαφάνισή τους. Για το θέμα ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε δεκαοκτώ υπαλλήλους και διευθυντές του δήμου για απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος. Και αυτή η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.
4. Η απάτη μαμούθ
Το Φεβρουάριο του 2008 στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, τον οποίο πραγματοποίησε με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, διαπιστώθηκε ότι για περίπου πέντε χρόνια ο δήμος δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει ο ίδιος το γεγονός, μιλώντας για κατάχρηση ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ. Από τον έως τώρα έλεγχο όμως, τον οποίο διενεργεί ελεγκτής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, διαπιστώθηκε υπεξαίρεση τουλάχιστον 22.500.000 ευρώ! Υπαίτιος για την κατάχρηση αυτών των χρημάτων φέρεται έμπιστος υπάλληλος της διοίκησης. Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι το κατάλληλο περιβάλλον για την κατάχρηση είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, οι οποίοι εξέδιδαν παράνομες ειδικές εντολές, για να μην καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές “λόγω ταμειακών δυσκολιών”.
Η πολιτική ηγεσία του δήμου δεν προέβη στον παραμικρό έλεγχο, παρότι γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος δημοτικός υπάλληλος διατηρούσε πολλές και περίεργες “παράλληλες δραστηριότητες” (πληθώρα νυχτερινών κέντρων, επαγγελματική ομάδα μπάσκετ κτλ.), οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από τους μισθούς και τα εισοδήματά του. Για την υπόθεση αυτή ο οικονομικός έλεγχος, καθώς και ο έλεγχος της δικαιοσύνης είναι σε εξέλιξη
5. Λογαριασμός Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια.
Τον Ιούλιο του 2008 και στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύφθηκε η ύπαρξη (από το 1999 μέχρι το 2006) κοινού τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα του δημάρχου Θεσσαλονίκης και του γενικού γραμματέα του δήμου.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα Λάμπρος Τσόγκας, με εντολή του προς την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης “για την εξακρίβωση των εγκλημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατʼ επάγγελμα και παραβίαση του νόμου περί ʽπόθεν έσχεςʼ”. Και για αυτήν την υπόθεση δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφόρηση για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης.
6. Καταγγελίες Γιαννόπουλου-Τρεμόπουλου.
Πριν από περίπου έναν χρόνο οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη νομαρχία Νίκος Γιαννόπουλος και Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της διοίκησης της νομαρχίας, στην οποία κατήγγειλαν παράνομες αναθέσεις έργων στις περιοχές της Κορώνειας και του Ωραιοκάστρου. Η υπόθεση διερευνάται ακόμη από τη δικαιοσύνη.
7. Υπόθεση δήμου Λαχανά.
Έπειτα από καταγγελίες της αντιπολίτευσης και αποκαλύψεις του Τύπου διετάχθη έλεγχος στο δήμο Λαχανά, από τον οποίο προέκυψε σειρά παρανομιών και παρατυπιών. Αυτές αφορούσαν είτε τη διενέργεια δωρεάν εκδρομών είτε παράνομες απευθείας αναθέσεις έργων και σειρά άλλων παρατυπιών. Και αυτή η υπόθεση διερευνάται ακόμη από τη δικαιοσύνη.
Κατά προτεραιότητα διερεύνηση ζητά το ΠΑΣΟΚ
Επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης και των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών για τη διαλεύκανση των σκανδάλων του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων υποθέσεων που αφορούν τη νομαρχία και άλλους δήμους, ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε την Παρασκευή το δικαστικό μέγαρο και είχε συναντήσεις με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγεωργίου, καθώς και με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων.
“Η εικόνα που διαμορφώνεται για τη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των σκανδάλων του δήμου δεν της αξίζει”, σημείωσε η Χρύσα Αράπογλου. Είπε πως “η Θεσσαλονίκη δεν είναι η πόλη της ρεμούλας και των γραφικών πολιτικών προσώπων”, υπογραμμίζοντας ότι “υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ είναι να αλλάξει αυτήν την εικόνα”.
πηγή Tvxs