Aimilia

(architect, musician, museologist)

«Συγγνώμη Alan Turing», μετά από 55 χρόνια δεν νομίζω ότι θα πιάσει τόπο!

Published by Emilie under , on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11, 2009
Γραπτή δήλωση από τον Γκόρντον Μπράουν για τον «πατέρα» της τεχνητής νοημοσύνης.

Χρειάστηκε μια online καμπάνια που συγκέντρωσε 30.000 υπογραφές για να ζητήσει συγγνώμη η βρετανική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον πατέρα της τεχνητής νοημοσύνης Alan Turing.
"Εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης και όλων όσοι ζουν σήμερα ελεύθεροι χάρη στη δουλειά του Alan, είμαι υπερήφανος να πω: ζητούμε συγγνώμη, σού άξιζαν καλύτερα" αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Ο Alan Turing ήταν ο βασικότερος, ίσως, συντελεστής στην προσπάθεια αποκωδικοποίησης της μηχανής Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συσκευή χρησιμοποιείτο για την αποστολή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων και το "σπάσιμο" του κώδικά της αποτελούσε ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, προκειμένου το βρετανικό Ναυτικό να αντιμετωπίσει τη δραστηριότητα των γερμανικών υποβρυχίων.

"Δεν θα υπερέβαλα αν έλεγα πως χωρίς την ξεχωριστή του συμβολή η ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εύκολα θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. Πραγματικά, ήταν ένας από εκείνους που μπορούμε να ξεχωρίσουμε για τη μοναδική συμβολή τους... Το χρέος της ευγνωμοσύνης που του οφείλεται κάνει τα πάντα πιο τρομακτικά... του επιφυλάχθηκε τόσο απάνθρωπη συμπεριφορά".

Μετά το τέλος του πολέμου ο Alan Turing συνελήφθη κατηγορούμενος για ομοφυλοφιλία και υποχρεώθηκε σε "θεραπεία". Δύο χρόνια αργότερα, το 1954,, αυτοκτόνησε. Ηταν μόλις 41 ετών.

Εκτός από την καθοριστική συμβολή του στη διάρκεια του πολέμου ο Turing έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η προσπάθεια για την -έστω και εκ των υστέρων- έγγραφη συγγνώμη της βρετανικής κυβέρνησης ξεκίνησε από μια online εκστρατεία που ανέλαβε ο συγγραφέας και επιστήμονας John Graham-Cumming. Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 500 υπογραφές, στο τέλος όμως της εκστρατείας 30.000 άνθρωποι είχαν προσθέσει το όνομά τους στο σχετικό κατάλογο.

πηγή ελευθεροτυπία