Aimilia

(architect, musician, museologist)

We are all The Pirate Bay!

Published by Emilie under on Τρίτη, Μαΐου 26, 2009




















Με πειρατικό ετοιμάζεται να μπει στην Ευρωβουλή ο ιδρυτής του "Πειρατικού Κόμματος" της Σουηδίας

Είναι η μεγάλη έκπληξη των σουηδικών ευρωεκλογών και το πιο νεανικό κόμμα της Σκανδιναβίας. Ξεπήδησε από την ανάγκη των εκατομμυρίων χρηστών του ίντερνετ να προασπίσουν τα δικαιώματά τους – τα ατομικά και το δικαίωμα του downloading και της ελεύθερης διακίνησης αρχείων μεταξύ χρηστών- όταν οι εταιρίες μεγαθήρια στράφηκαν εναντίον τους.

Στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, οι λαμβάνουν το λιγότερο 5,1% και η πηγή των ψήφων τους υπόσχεται λαμπρό μέλλον: είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα στις ηλικίες 18-29 και το τέταρτο δημοφιλέστερο στις ηλικίες 30-44. Οι σχετικές προβολές προδικάζουν ότι, με το πειρατικό τους, θα πάνε Βρυξέλλες και θα λάβουν δύο έδρες.

Το "Πειρατικό Κόμμα" της Σουηδίας (μιας χώρας με πάνω από ένα εκατομμύριο file sharers, χρήστες p2p) είναι "παιδί" της ανάγκης μιας νέας νομικής προσέγγισης στα θέματα που γέννησαν οι νέες τεχνολογίες. Οι στόχοι του καταγράφονται μες σε λίγες γραμμές:

• Προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και του απορρήτου των επικοινωνιών (privacy) – δηλαδή, αλλαγή του ευρωπλαισίου που κάνει τους παρόχους να κατακρατούν υποχρεωτικά τα δεδομένα των χρηστών (εδώ όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου;),
• αλλαγή του νομικού καθεστώτος περί πνευματικών δικαιωμάτων (copyright),
• κατάργηση των ευρεσιτεχνιών (πατέντες).

Με αυτούς τους απλούς στόχους, το σουηδικό κόμμα των Πειρατών αρνήθηκε να μπει στην παραδοσιακή λογική του "αριστερά ή δεξιά" αλλά και να χτίσει τείχη στην επικοινωνία του με τα άλλα, παραδοσιακά κόμματα. Η συνεργασία, έλεγαν, είναι απαραίτητη – όλα τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν, η ατζέντα πρέπει να είναι κοινή. Στις πορείες τους μετέχουν όλες οι κομματικές νεολαίες της χώρας, η πίεση που δημιουργήθηκε υποχρέωσε τους παραδοσιακούς πολιτικούς της σκανδιναβικής χώρας να πάρουν θέση – και μάλιστα ιδιαίτερα "νεανική" θέση- στο καυτό αυτό θέμα.

Η συνέντευξη και μια ερώτηση για όλους

O άνθρωπος που ξεκινώντας ένα απλό ιστότοπο διαμαρτυρίας ετοιμάζεται να μπει στην ευρωβουλή, ο ηγέτης του Πειρατικού Κόμματος, σουηδός επιχειρηματίας στο χώρο των επικοινωνιών (ΙΤ), Ρικ Φάλβινκε, δέχθηκε να μιλήσει για όλα αυτά στο Skai.gr και, επ ευκαιρία, διατύπωσε τα πιο καυτά ερωτήματα για τα δικαιώματα των χρηστών, που ζητούν απάντηση από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Ποιοι είστε και τι προτείνετε;
"Είμαστε ένα κίνημα βάσης που βρίσκει υποστήριξη σε όλο τον κόσμο. Και, ναι, πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε σχέδιο πέντε σταδίων για να αλλάξουμε τη σχετική νομοθεσία παγκοσμίως.

Ήδη το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε. Χτίσαμε μια γερή οργάνωση στη Σουηδία, με μία ισχυρή και ανεξάρτητη πολιτική νεολαία. Είμαστε το τρίτο ισχυρότερο κόμμα και η νεολαία μας είναι η μεγαλύτερη πολιτική νεολαία όλης της χώρας με μεγάλη διαφορά από τις άλλες. Η κατάληψη εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το δεύτερο στάδιο, και νομίζω ότι σύντομα θα τα καταφέρουμε και σε αυτό. Ίσως φαίνεται υπερφίαλο αλλά ακολουθούμε ένα προσεκτικά φτιαγμένο σχέδιο, ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο.

Το πέμπτο και τελευταίο στάδιο αφορά την επίτευξη απόφασης της ΕΕ, με την οποία θα απορρίπτει τις σημερινές δομές μονοπωλίου της πατέντας και πνευματικών δικαιωμάτων. Από κει και πέρα ο υπόλοιπος κόσμος θα οφείλει να ακολουθήσει, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Δεν είναι απλό, δε θα γίνει εν μία νυκτί. Αλλά είναι πραγματοποιήσιμο και το μόνο που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά".

Ποια ερώτηση θα πρέπει, όσοι συντάσσονται μαζί σας, να υποβάλλουν στους υποψήφιους ευρωβουλευτές, πριν αποφασίσουν να ψηφίσουν;
"Σήμερα, οι ατομικές ελευθερίες θερίζονται σα στάχυα για να διασωθεί μια ήδη ανύπαρκτη τάξη και ασφάλεια. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύετε να πάρετε ώστε να κρατήσουμε το διαδίκτυο ελεύθερο, χωρίς φίλτρα, μια Αγορά Συνάντησης ανοικτή σε κάθε Πολίτη, με εγγυημένες ατομικές ελευθερίες όπως το απόρρητο της αλληλογραφίας και η ασυλία του αγγελιοφόρου – και με ποιους τρόπους θα εμποδίσετε τη μετατροπή του σε μια αγορά καταναλωτών, όπου το λόμπυ της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright lobby) αποφασίζει ποιος έχει δικαίωμα να μιλήσει και αν οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν απευθείας ιδιωτικώς χωρίς την έγκριση κάποιας εταιρίας ;"

και αν αυτό σας φαίνεται μεγάλο, κάντε το συντομότερο και ρωτείστε:

"Πως σκοπεύετε να εξασφαλίσετε ότι κάθε πολίτης που δεν είναι επισήμως ύποπτος κάποιου εγκλήματος θα έχει διασφαλισμένο το δικαίωμά του στην ιδιωτικότητα (privacy) και θα είναι ελεύθερος από κάθε είδους παρακολούθηση;"

Τι θα προτείνατε στους οπαδούς των ίδιων θέσεων, εκτός Σουηδίας;
"Είμαστε ένα κίνημα από τη βάση που απλώνεται σε όλο τον κόσμο, με μόνους στόχους αυτούς που γνωρίζετε. Δείτε αν υπάρχει ένα υπό δημιουργία Κόμμα Πειρατών στη χώρα σας και βοηθήστε το να αναπτυχθεί. Αν εμείς μπορέσαμε να φτάνουμε εδώ χωρίς ούτε ένα ευρώ κρατικής χρηματοδότησης, όλοι μπορούν. Αν δεν υπάρχει Πειρατικό Κόμμα στη χώρα σας, ε, μήπως πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα να το ξεκινήσετε; Γιατί πρέπει να γίνουμε διεθνείς. Και ήδη, πολλά ακόμη Πειρατικά Κόμματα αρχίζουν να διακρίνονται- το γερμανικό Piratenpartei και το Φιλανδικό Piraattipuolue μου έρχονται πρώτα στο νου".

Υστερόγραφο: Πανευρωπαϊκό Πλαίσιο

Το 2007, οι Πειρατές προχώρησαν στην διεύρυνσή τους σε πανευρωπαϊκή δομή. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν στη Βιέννη, σε μια συνέλευση υπό το γενικό τίτλο "Πειρατές στις Βρυξέλλες το 2009". Η πρωτοβουλία για την συνάντηση ήταν της βιεννέζικης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, αξίζει να αναφερθεί. Και αυτό ίσως γιατί, η εικαστική δημιουργία δεν είχε ποτέ "πατέντες". Κανείς δεν ρωτά ούτε πληρώνει για τη χρήση εικαστικών έργων τέχνης – είτε τα θέλει για βάση νέας δημιουργίας- όπως οι Μενίνες του Βελάσκεθ και του Πικάσο- είτε για να στολίσει σοκολατάκια.

Στην Ευρώπη σήμέρα, πέρα από τη Σουηδία, Πειρατικά Κόμματα λειτουργούν σε Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία και Πολωνία, Σλοβενία. Ανεπίσημα αντίστοιχες οργανώσεις δρουν σε ΗΠΑ, Αγγλία, Αργεντινή, Φινλανδία και Αυστραλία.

πηγή skai Λαμπρινή Χ. Θωμά


Ανακοίνωση των πειρατών μετά την δίκή τους, αν και κατέρευσαν αρκετές κατηγορίες δυστυχώς δεν καταφέρανε να την βγάλουν τελείως καθαρή. Η απόφαση ήταν καταδικαστική αλλά ασκήθηκε έφεση. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την ανακοίνωση τους.

So the first verdict finally came, almost 3 years after the raid. You might have heard about it in the news...

You, our beloved users, know that this little speedbump on the information super highway is nothing more than just, a little bump. Todays verdict has already been appealed by us and will be taken to the next level of court (and that will take another 2 or 3 years!)

The site will live on! We are more determined than ever that what we do is right. Millions of users are a good proof of that.

We have seen that some people that we dont know have started collecting donations for us, so we can pay those silly fines. We firmly ask you NOT to do this. Do not gather or send any money. We do not want them since we will not pay any fines!

If you really want to help out, here is a list:
* Seed those torrents a little bit more than you usually do!
* Buy a t-shirt and show the world where your sympathy is.
* If you live in Europe, vote in the election for the EU parliament in June.
* Continue to build the internets! Start more bittorrent sites, blog more, start your own lobby group, create, remix, mash up and continue to grow more heads on this amazing hydra that we know as the internets!
* Do not be afraid of using the network. Invite your friends to this and other file sharing systems. Calm people down if they're upset. We need to stay united.

And say it loud say it proud! We are all The Pirate Bay!



Για παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να δείτε τα τρία φιλμάκια steal this film(1,2 και ένα για την δίκη) φυσικά από τον ομώνυμο tracker, και να ακούσετε την εκπομπή του χατζηστεφάνου O πόλεμος της πατέντας.

Δείτε τώρα από ποια ελληνικά κόμματα καλούμαστε να επιλέξουμε:

Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που μπορούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι τα εξής:

1) Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής),
2) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) (Γ. Παπανδρέου),
3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα),
4) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Τσίπρας),
5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης),
6) Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (ΠΑ.Μ.ΜΕ.) (Σ. Παπαθεμελής),
7) Δράση (Σ. Μάνος, Α. Αβραντίνης, Α. Αϊβαλιώτης, Α. Καρίπογλου. Ι. Κτιστάκης, Ι. Μπουτάρης),
8) Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης),
9) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος),
10) Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.) (Ν. Καργόπουλος, Ν. Λεοντόπουλος, Σ. Στενός),
11) Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλιγιάννης),
12) Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής),
13) Οικολόγοι Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Πολιτική Κάθαρση (Κ. Παπανικόλας),
14) Οικολόγοι Πράσινοι (εκτελεστική επιτροπή Φ. Δραγούμης, Ε. Ζώτου, Ο. Κολοκούρης, Α. Λεμπέση, Ε. Μυριβήλη, Ν. Χρυσόγελος),
15) ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (διοικούσα επιτροπή: Γ. Ζαφειρόπουλος, Ε. Κωνσταντινοπούλου, Δ. Γουρνάς),
16) Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Αν. Παπαδόπουλος, Π. Κουφοβασίλης),
17) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας, Σάββας Μιχαήλ),
18) Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Γεωργ. Τσαγκανέλιας),
19) Φιλελεύθερη Συμμαχία (Φωτ. Περλικός),
20) Κοινωνία (Εμμ. Βολουδάκης),
21) Λευκό (Κ. Ντάλιος),
22) Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο (Σ. Αναστασιάδης),
23) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) διοικούσα επιτροπή 13 ατόμων),
24) Πατριωτικό Ανθρωπιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΝΑ.Κ.) (Γ. Δόντας),
25) Κόμμα Νέων (Κ. Τοψόγλου),
26) Ελληνική Ενότητα (ΕΛ.ΕΝ.) (Β. Πρωτόπαπας) και
27) Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας (Γ. Κόκκας).
 

Blog Archive